Faxe >>
Skoler >>
Lidt historie >>
Gamle postkort
Gode links

 

 

 

 

 


 

Opdateret: 23.05.06

Velkommen til FixFaxe

Siderne FixFaxe er fremstillet for at fortælle om vores vidunderlige egn og dens historie. Jeg håber siderne kan være medvirkende til at give flere mod på at besøge os, og hvis i vil opleve Danmarks bedste badestrande, vidunderligste campingpladser og eventuelt har en cykel med (eller lejer en) - eller kan lide en god gåtur, venter der rigtig mange uforglemmelige oplevelser. FixFaxe er ment som en slags opslagsværk, hvor der samles en masse oplysninger om området. Det er hensigten at siderne skal udvides med mere information om de enkelte områder. så du er mere end velkommen med oplysninger og indlæg.
Få et indblik i hvordan der så ud i gamle dage - se de gamle postkort fra Fakseegnen - udgivet med stor velvilje fra Fakse Lokalhistorisk Arkiv. Teksterne er fra et planlagt hæfte fra 1983.
Hvorfor hedder der Vinkældertorvet? Det siges at navnet stammer fra Svenskekrigene 1658-59 hvor egnens bønderne gemte deres brændevin for svenskerne - i gadekæret. I dag finder man skulpturen Rimfaxe i Faxes gadekær.
Området er rigt på historiske minder og borgerne er kendt for en stor historisk interesse og forståelse - og for en "meget lang hukommelse" - een ting glemmer de aldrig - byens vartegn "Rollotårnets" storhed og fald.
I Chr. Winthers "Hjortens flugt" foregår en del af handlingen ved Blåbæk Møller (er måske skrevet her) og i hans barndomsegn omkring Bækkeskov.
Digterpræsten Chr. Richard skrev iVemmetofte præstegård bl.a. "Venner, ser på Danmarks kort" og "Kæmp for alt hvad du har kært".
I en lille beskeden kappelanbolig mellem de to kirkegårde i Faxe skrev digterpræsten Vilhelm Esmann "Droslen slog i skov sin klare trille"
Elverhøj ligger her på egnen, og en del af handlingen i J. L. Heibergs "Elverhøj" foregår på herregården Højstrup, hvor bl.a. sidste akts store dansecene foregår i gårdens store sal.
Og så er svenskekrigene og "Gøngerne" endnu ikke nævnt...

Med venlig hilsen
Karsten Mathiasen